Russefeiring en gammel feiring

Russefeiring en gammel feiring

Alle vet at russetiden og feiringen er en gammel tradisjon. Faktisk har den røtter helt tilbake til 1700-tallet, når våre landsmenn gikk på universitetet i København. Ordet i seg selv sies å komme fra «cornua depositurus», som betyr å legge av seg hornene. Litt merkelig, tenker du? Men det startet faktisk med at studentene fikk en horn i pannen av eldre studenter som gjorde narr av dem under eksamenstiden, og hornet ble fjernet når eksamenen var bestått.

Russetiden er her!

Men nok historie, russetiden for 2019 er her. Russebilene er tanket opp, russeluene er på og bukseselene spent fast. Etter et års ventetid er endelig russetiden i gang, og det er nå 17 herlige dager til å finne på mye sprell, få nye venner og nye minner for livet. Denne perioden går i festivaler, russerevyer, russekort, russetog og bare mye russ generelt. Vi skal heller ikke glemme knutereglene som stammer fra 1940-tallet. Fra den tiden til nå, vil vi nok si at den uskyldige moroen har noen ganger krysset noen grenser, og som også har vært under debatt i Norge. Men, fest er fest, og mye tull kommer frem. Den lengste festen i verden vil vi nok si, men også den korteste perioden å ha investert mye penger i.

Russetiden – en dyr glede

Selv om det er mye sprell og moro, så ligger det også mye ansvar omkring disse tider. Det skal spares mye penger på et år, og man skal sette voksenhatten på når man skal snakke business med potensielle sponsorer. Det er ikke alltid lett å få en 5000 kroners klistremerke til russebilen. Heldigvis finnes det også dugnad til russ, og er en god måte for russene å tjene litt penger – og også lære litt om ydmykhet. Spesielt om russene skal selge toalettpapir på døren! Men det er ikke kun toalettpapir det går i, men også såper, aviser og mye annet som kan enkelt selges på døren.

Det skal også nevnes at noen mennesker har bare litt mer kronasjer – eller bare dedikasjon – til å gå all in på russetiden.

Fra russebiler til russevans

Du har nok hørt om dem. De store russevans eller minibusser som kjører rundt i Oslos gater. For noen er ikke russebiler nok til en god fest, og mange bruker flere år på å bygge opp sitt russerike i form av en stor russebuss eller van. Noen kan faktisk koste opp mot en million, med vanvittige anlegg, design og konsept.